Home » Blog » “Maar daar ga ik niet mee lopen!” – Viviane van de Crommert

“Maar daar ga ik niet mee lopen!” – Viviane van de Crommert

En tijdje geleden zag ik een jongen 16 jaar met AGS op mijn spreekuur . We bespraken hoe het met hem ging en hoe het met de medicatie inname ging. Ik vroeg hem nu hij steeds meer alleen op pad gaat (zonder zijn ouders) of hij een SOS-ketting droeg. Hij antwoordde “Daar ga ik echt niet mee lopen”. Ik legde uit waarom het dragen van zo’n ketting belangrijk is en dat begreep hij wel maar hij ging niet voor gek lopen met een ketting of armbandje. Hij vertelde dat hij wel een kaartje in zijn portemonnee had zitten met alle gegevens erop. Ik complimenteerde hem dat hij dit bij zich had.

voorbeelden van alarmbandjesEen onderdeel van mijn werk als verpleegkundig specialist is voorlichting geven aan kinderen en ouders over o.a. stresschema en SOS ketting. Ik benadruk het belang van een SOS ketting of armbandje. Het dragen van een SOS-ketting is belangrijk omdat als er iets met het kind gebeurt (en ouders zijn niet in de buurt) hulpverleners moeten weten dat het kind hydrocortison gebruikt. In geval van een noodsituatie is het van belang dat kinderen direct noodmedicatie toegediend krijgen.

Solu Cortef injektion

Bij de voorlichting gebruik ik het animatie filmpje en geef ik een foldertje met voorbeelden af. Eigenlijk alle kinderen zien het nut er wel van in en dragen een armbandje of ketting. Ik zie echter ook dat vooral de pubers hier wel problemen mee hebben. Zij vergeten het vaak of vinden het niet mooi. Ik vind het altijd een uitdaging om pubers te motiveren.

Een paar weken later sprak ik een andere jongen en ook hij wilde geen bandje of ketting maar hij had zelf al een andere oplossing gevonden. Hij had een medical ID App op zijn telefoon en hij had aan zijn vrienden laten weten dat als er iets gebeurt ze op zijn telefoon belangrijke gegevens kunnen vinden.
Ik vond dit zo’n goed idee dat ik vanaf dat moment dit aan het promoten ben bij alle jongeren/ pubers. Voor jongeren/ pubers is de telefoon heel belangrijk en die hebben ze dan ook altijd bij zich. Ik merk dat ik ze er enthousiast voor krijg en dat geeft ook mij weer een goed gevoel. Dus vanaf nu vraag ik aan iedereen:

Heb jij je Medische ID al ingesteld op je mobiele telefoon?

Viviane van de Crommert, verpleegkundig specialist en verbonden aan het Radboudumc. Viviane is tevens lid van het Algemeen bestuur van BijnierNET.

 

Aanvullend praktische informatie:

Medisch ID/ Medical ID

Een medisch ID bevat medische gegevens over uzelf die van belang kunnen zijn bij noodgevallen. Dit kunnen medische aandoeningen zijn, maar ook allergieën en medicijnen die je op dit moment gebruikt. Verder kun je allerlei medische aantekeningen invullen en je bloedgroep, gewicht en lengte toevoegen.

De medische ID is toegankelijk zonder dat het nodig is de telefoon te ontgrendelen.

 

iPhone
Deze functie is alleen beschikbaar voor iPhones vanaf iPhone 4S en voorzien van iOS 8 en hoger.
Ga op je iPhone naar de app ”gezondheid”. En vervolgens naar het tabblad Medische ID wat rechts onderin te vinden is. Klik rechtsboven op ‘wijzig’ en vervolgens kan je een contact toevoegen voor noodgevallen. Tevens kan je een relatie aan de persoon toevoegen (vader/moeder, vriend/vriendin, etc).

Als u de functie ‘toon bij vergrendeling’ inschakelt dan zult u voortaan als uw telefoon vergrendeld is links onderin ‘Noodgeval’ zien staan. Als u hier op klikt krijgt u uw medisch ID te zien zoals u die heeft ingevoerd.

Lees verder over het gebruik op de iPhone.

Android
Ga naar contacten en vervolgens naar groepen. Ga naar ‘ICE – contact bij nood’ en klik op de button om een contact toevoegen. Klik op ‘‘contact noodgevallen’ en maak of een nieuw contact aan of selecteer een bestaand contactpersoon. De contactpersoon staat nu in de groep ICE – contact bij nood. In geval van nood klik je op ‘noodoproep’ bij een vergrendeld scherm. Als je nogmaals links onderin klikt, zie je de ICE contactpersonen. Als deze functie niet bestaat op jouw telefoon dan kan je hetzelfde nog bereiken via een app als ‘ICE Gegevens‘ of de Nederlandse app ‘In Geval van Nood‘. Beide verkrijgbaar via de Google Play Store.

Lees verder over het gebruik op een Android toestel.

2 reacties

  1. john van Dongen zegt:

    Misschien is het een idee om voor jongeren een polsbandje te maken vergelijkbaar zoals gebruikt tegen Kanker (geel van Lance Armstrong) of zoals bij ALS oranje.

    Weet zeker dat het BijnietNet een mooie kleur kan verzinnen voor Bijnieraandoeningen.
    Tevens weer een mooi item voor de verkoop.

  2. Johan zegt:

    Misschien is het een idee om voor jongeren een polsbandje te maken vergelijkbaar zoals gebruikt tegen Kanker (geel van Lance Armstrong) of zoals bij ALS oranje.

    Weet zeker dat het BijnietNet een mooie kleur kan verzinnen voor Bijnieraandoeningen.
    Tevens weer een mooi item voor de verkoop.

Reacties zijn gesloten.