Hoewel niet gebruikelijk kreeg ik deze keer een verzoek om een blog te schrijven. De gewoonte is om het onderwerp van een blog helemaal over te laten aan de schrijver, echter dit keer was er een reden.
Recent zijn alle modules voor de Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen afgerond en het document is nu aangeboden aan de beroepsverenigingen zoals o.a. de NVE en de Bijniervereniging NVACP.
Omdat ik een paar weken geleden voor controle naar de endocrinoloog ging, kwam de vraag: kun je nu de module zorgstandaard gebruiken bij je voorbereiding voor de afspraak en daar een blog over schrijven. Ik moet u zeggen dat viel nog niet mee.
Het viel niet mee om verschillende redenen. Ik weet niet hoe dat bij andere patiënten gaat, maar ik denk gewoonlijk pas een paar dagen voor het zover is na over nieuwe recepten en hoe waren de bloed uitslagen. Na zoveel jaren ben ik namelijk stabiel en zijn het uitzonderingen dat er echt iets besproken moet worden. Eerlijk gezegd, ik heb in jaren niet meer zoveel van te voren nagedacht.
Als eerste heb ik de checklist er bij gepakt, een handzame lijst.
- Klachten: Nee niet echt, ja spierpijn, maar dat is weer over
- Bloedonderzoek: Even kijken op Mijn UMC Alles oké of gelijk aan de vorige keer
- Niet vergeten: Nieuwe recepten voor een jaar
- Nieuwe afspraak: Helaas de al jaren vertrouwde endocrinoloog gaat met pensioen, wat nu
Maar toch een goed idee.
Een goed idee om ruim van te voren (een maand(?)) even na te denken, wat ga ik, wat moet ik allemaal bespreken. Bij de blog van 1 Maart: ‘Het spreekuur loopt uit’ – van Charlotte Krol, ontstond een hele discussie o.a. over of een gesprek van 10 minuten wel genoeg is.
Heb je toch wel het nodige te vragen over je medicijngebruik, gaat het niet echt goed, is er extra onderzoek gedaan etc. is dan 10 minuten voor een afspraak wel voldoende? Zou het niet beter zijn om een dubbele afspraak te maken bij de assistente.
Schrijf je vragen echt op en vergeet je zaken gemakkelijk schrijf dan ook op dat je een nieuw recept moet vragen, niets is irritanter dan wanneer je buiten staat, je tot de ontdekking komt dat je een recept bent vergeten.
Hieronder geef ik nog een keer de checklist:
- Welke klachten en/of verschijnselen ervaar ik?
- Welke beperkingen zijn er voor mij in het dagelijkse leven?
- Wat zijn de uitslagen van het bloedonderzoek?
- Wat zijn de uitslagen van het ander aanvullend onderzoek?
- Wat betekenen de uitslagen van het onderzoek voor de behandeling en de vooruitzichten op korte en lange termijn?
- Welke bijwerkingen ervaar ik bij mijn medicatie?
- Bespreken van afspraken met andere zorgverleners en het doornemen van eventuele problemen en mogelijke invloed op de behandeling.
- Bespreken van zelfmetingen.
- Heb ik nog aanvullende vragen?
- Heb ik recepten nodig?
- Wat zijn de (nieuwe) behandeldoelen?
- Wat zijn de afspraken voor het bereiken van deze behandeldoelen en wat kan ik zelf doen?
- Wanneer is de volgende controle?
Als je deze lijst gebruikt, zeker als je nog niet zolang onder behandeling bent en wanneer er nog steeds veel vragen zijn, gaat de voorbereiding ook veel makkelijker. Zelfs als je zo als ik al heel lang 1 of 2 keer per jaar op bezoek gaat bij endocrinologie is het een handig instrument. Ik blijf de checklist gebruiken en u? Ik hoor dat graag?
Voor de Bijnier App waar op dit moment nog aan gewerkt wordt willen wij een pre-consult formulier maken, een vragen formulier dat u een paar dagen voor u op bezoek bij uw specialist gaat, invult en opstuurt. Waarschijnlijk ook een heel handig hulpmiddel.
Prima lijst.
Ook ik stel voor een consult altijd een lijstje op met de bovenvermelde punten.
Aanvulling op de vragenlijst voordat je opstaat en de spreekkamer verlaat: nog één keer kijken op je lijst!
– Heb ik al mijn vragen gesteld en zijn ze ook allemaal beantwoord?
Ik heb de lijst opgeslagen. Nooit bij stil gestaan, maar merkte na de laatste afspraak (1e bij de nieuwe Endo) dat ik toch een hoop vergeten ben. Zou inderdaad perfect zijn als dit als module in de app zou zitten.