Jacqueline Neijenhuis werkt als projectmanager in de gezondheidszorg en is als procesbegeleider betrokken bij BijnierNET
Op 18 mei jl heeft het programmateam van MedMij ‘tout’ gezondheidszorg Nederland uitgenodigd om hen te informeren over de ontwikkelingen rond MedMij. Dat was erg nodig. Want, wat gebeurt er nu eigenlijk op het gebied van persoonlijke gezondheidsomgevingen? Wat bouwen ze nu precies? Ik was de draad kwijt geraakt en liet me graag informeren.
De bijeenkomst over MedMij werd gehouden in de voor velen bekende voormalige blokkendoos in de buurt van de nieuwe wijk Leidsche Rijn. Cinemec heet het. Het was er druk, er waren meer dan 200 deelnemers! Veel mensen waren toch wel benieuwd naar de vorderingen van MedMij of werkten mee aan MedMij. Dat was voor mij niet altijd helemaal duidelijk.
MedMij belooft ons meer regie over onze gezondheid. Wat is MedMij nu eigenlijk?
We kregen uitleg aan de hand van een voorbeeld, het gebruik van mobiele telefonie en internet. Om onderweg te kunnen bellen, app’en, skypen of iets op te zoeken op het internet met de smartphone, maken we gebruik van het 4G netwerk. Het maakt niet uit welk merk telefoon u heeft, van welke provider u gebruik maakt, welke taal u spreekt, welk abonnement u heeft afgesloten of welk besturingssysteem wordt gebruikt: Wij kunnen elkaar zien via skype, een berichtje sturen en het nog lezen en begrijpen ook, vervoersinformatie ophalen via OV9292 en nog veel meer. Om dit mogelijk te maken wordt door alle partijen gewerkt conform internationale richtlijnen en afspraken. Waren deze er niet geweest, dan hadden wij als consument niet deze enorme keuzemogelijkheden gehad.
Kortom: er gebeurt achter de schermen heel veel meer, dan wij als consumenten merken of kunnen zien.
Nu naar de persoonlijk gezondheidsomgeving.
In een persoonlijk gezondheidsomgeving kunnen patiënten (nou, eigenlijk iedereen die gegevens over zijn gezondheid wil opslaan) gegevens vastleggen die belangrijk zijn voor de gezondheid.
Denk hierbij aan:
- uw medische gegevens uit het dossier van uw behandelend arts,
- uw zelf gemeten waarden, zoals bloeddruk, temperatuur of het aantal kilometers dat u heeft gewandeld,
- de voorschiften voor uw medicatie,
- dagboekresultaten over bijvoorbeeld stemmingswisselingen of
- een afsprakenoverzicht.
Het gaat om juist díe gegevens die u helpen beter uw gezondheid in de gaten te houden en bij iedere patiënt gaat het weer over andere gegevens. Vergelijk het met de verschillende app’s op onze smartphone. De één gebruikt om de weersvoorspelling te bekijken de overbekende ‘buienradar’. De ander gebruikt de app ‘weeronline’. Toch ontvangen we soortgelijke informatie om te bepalen of de regenjas die dag thuisblijft of niet. U beslist.
Leveranciers van persoonlijke gezondheidsomgevingen zorgen ervoor dat zo’n omgeving naar eigen wens ingericht kan worden. MedMij zorgt ervoor dat er spelregels zijn, zoals (inter)nationale afspraken en standaarden, waardoor deze persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgorganisaties op één veilige manier met elkaar kunnen communiceren. Ook juridisch zijn er nog voetangels en klemmen. Met testen in de praktijk wordt ook de werking tussen digitale systemen goed bekeken en dat wilt u ook allemaal zorgvuldig en veilig hebben geregeld. Toch? Dit is het onzichtbare werk van het programma MedMij achter de schermen.
De Patiëntenfederatie, het Ministerie van VWS en Nictiz trekken de kar in opdracht van het Informatieberaad.
De Bijnier app van BijnierNET, past in het denkkader dat MedMij ontwikkelt. Met deze app kunt u kiezen welke informatie u verzamelt en registreert en u kunt daarnaast én aanvullend ook andere gegevens verzamelen in uw persoonlijke gezondheidsomgeving. De Bijnier app is dan een van de instrumenten om het voor elkaar te krijgen. Een ander voorbeeld is uw persoonlijke online toegang tot uw medische gegevens bij een ziekenhuis. MedMij helpt om alles op een plek voor u bijeen te zetten.
Welke gegevens zou u graag in een persoonlijke gezondheidsomgeving willen vastleggen? Stel dat u een persoonlijke gezondheidsomgeving kunt verkrijgen, bijvoorbeeld met behulp van de Bijnier app, wat denkt u ermee te kunnen doen?
Laat het ons weten door uw reactie hieronder op te schrijven.
Automatische koppeling met de gegevens uit het LSP zou mooi zijn. Dan heb je altijd en actueel medicatie overzicht bij de hand.
Maar dit begint met het toestemming geven aan de apotheek, de huisarts en anderen om je gegevens te delen via het LSP. Als je daar geen toestemming voor gegeven hebt kun je ook niet je gegevens downloaden, maar nog belangrijker men kan niet achterhalen welke medicijnen jij gebruikt en waar je eventueel niet tegen kunt, als je niet meer aanspreekbaar bent. In de apotheek kun je hier een formulier voor vragen of doe het digitaal via http://www.VzVz.nl
Ja Laurens, dat zou inderdaad fijn zijn. De koppeling is er wel met het LSP, maar nog niet direct vanuit de app. Als je de medische gegevens download uit het patiëntendossier dat de endocrinoloog van je bijhoudt en dit is bijgewerkt met informatie uit het LSP, dan heb je wel een volledige download van medicatiegegevens op de Bijnier app staan. Het valt of staat dus met een goede werkafspraak met de verpleegkundig specialist of de endocrinoloog.