Tessa van Ginhoven is chirurg en werkzaam voor het Erasmus Medisch Centrum
Wie wil dat niet? Iedereen toch! En toch is het niet zo simpel als het lijkt. Want wie bepaalt wat “de beste zorg” is? Is er wel een definitie van “de beste zorg”? En is dat voor elke patiënt hetzelfde? En kun je het meten?
Een voorbeeld: een technisch perfect uitgevoerde bijnieroperatie met vlot herstel en zonder complicaties, dat klinkt toch zeker als “de beste zorg”? Maar wat nu, als er helemaal geen reden was om te opereren….
Goede zorg betekent dus dat de hele zorgketen optimaal werk levert voor en samen met de individuele patiënt. Juist daarom is het heel belangrijk dat de patiënt met een bijnieraandoening door een multidisciplinair en ervaren team wordt behandeld.
Samenwerkende wetenschappelijke verenigingen, de patiëntenorganisaties en BijnierNET werken aan transparantie. Zij informeren patiënten en artsen over waar goede zorg voor bijnieraandoeningen wordt geboden. Lees meer over transparantie over geleverde zorg.
Onlangs zijn diverse betrokkenen bij de zorg voor bijnierpatiënten bijeengekomen op enthousiast initiatief van BijnierNET. Chirurgen, urologen, patiënten en endocrinologen hebben een eerste stap gezet om te gaan komen tot “de beste zorg” voor bijnierpatiënten in Nederland. En dat is een uitdaging, want al jaren staat Nederland bovenaan allerlei ranglijsten als het gaat om kwaliteit van zorg. Kan het eigenlijk wel beter? Er is begonnen met het kijken naar huidige normen zoals beschreven in de SONCOS documenten. Naast voorwaarden voor de organisatie van zorg staat hierin ook beschreven dat een ziekenhuis minstens 10 bijnieroperaties per jaar moet uitvoeren. In een onlangs gepubliceerde figuur zien we een jaargemiddelde van alle ziekenhuizen die een “bijnieroperatiecode” hebben aangemaakt in de laatste 3 jaar. Alhoewel de gegevens misschien niet 100% accuraat zijn, geven ze wel een indicatie. Het lijkt duidelijk: Ja, het kan beter!
De volgende personen zijn betrokken bij dit project:
DHD: Gert Jan van Boven, Maarten Zaal (presentatie) Marjolein Hildebrand
BijnierNET: Ad Hermus (voorzitter), Johan Beun, Gerlof Valk, Alida Noordzij
Chirurgen: Menno Vriens, Anton Engelsman, Tessa van Ginhoven, Hans Langenhuijsen en Bert Bonsing
NHS: Johan de Graaf.
Samen met patiënten willen we ons inzetten voor “de beste zorg” voor bijnierpatiënten in Nederland. Daarom een oproep aan al onze collega-artsen: Doe je mee? Meld je dan aan bij BijnierNET en we nodigen je uit voor de volgende meeting.
In de tussentijd niet getreurd, de zorg in Nederland is van uitstekende kwaliteit en daar moeten we trots op blijven.
Wellicht is het goed als patiënten zich af en toe afvragen of het ziekenhuis genoeg ervaring heeft met de behandeling van bijnieraandoeningen.
Voor medisch specialisten is het belangrijk om integer met de gemaakte afspraken om te gaan. Dan komt “de beste zorg” steeds dichterbij!
Er is nog zoveel onbekend zelfs al bel je een ambulance ze weten vaak niet wat ADDISON crisis inhoud zelf meegemaakt
Als zelfs het Radboud geen multidisciplinaire zorg aanbied aan bijnierpatiënten wat zegt dat dan over die zogenaamde “de beste bijnierzorg”?
Als je als bijnierpatiënt niet voor jezelf opkomt bij huisarts, medisch specialist, psycholoog of anderszins dan kun je het mooi vergeten.
NVACP, Bijniernet je word er allemaal niks wijzer van