Alida Noordzij, ervaringskundige en heeft gewerkt als analist bij de Faculteit Diergeneeskunde (immunologie)
Het jaar 2020 heeft voor iedereen z’n beperkingen gehad en de variaties daarin waren groot. U heeft uzelf helemaal suf gewerkt als verzorgende, verpleegkundige, arts of mantelzorger met alle bijkomende zorgen. Voor een patiënt met een bijnier- of hypofyse-aandoening was het ook moeilijk, kan ik u vertellen. De volgende vraag heb ik vaak gesteld: “Wat als ik ziek word, weet iedereen dan wat er moet gebeuren?”
Toen de dreiging achteraf meeviel, omdat iedereen goede voorzorgsmaatregelen nam of gewoon geluk had, sloeg de verveling wel toe. Altijd thuisblijven, geen of heel weinig bezoek en opletten met boodschappen doen. Het is duidelijk: iedereen wil wel weer terug naar ‘gewoon’ en het lijkt erop dat die mogelijkheid er is met het beschikbaar komen van de verschillende vaccins.
Echter Nederland zou Nederland niet zijn, om ook over de vaccinatie eens uitbundig te gaan polderen, net zoals over de mondkapjes. Mag je mensen wel verplichten om een mondkapje op te zetten? Mag je mensen vragen om zich te laten vaccineren? Het mondkapje heeft z’n plek nu wel verworven. Immers, je mag simpelweg de winkel niet in zonder mondkapje. Rest ons nog een collectief besluit over de vaccinatieplicht, of juist niet?
Waarom zou je jezelf moeten laten vaccineren?
Voor mij is dat gewoon heel duidelijk. Ja, ik laat mij vaccineren en wel om de volgende redenen.
- Ik wil mijzelf beschermen
- Ik wil geen andere mensen besmetten.
En, als iedereen dit doet kan er volgend jaar zomer waarschijnlijk weer veel meer dan op dit moment.
Vragen
Er zijn veel vragen zijn over de nieuwe vaccins en ik probeer een paar antwoorden te geven. Dat er vragen zijn, is te begrijpen.
- Het vaccin is zo snel gemaakt, bij andere vaccins duurt dat altijd jaren. Hoe kan dit?
Het klopt, het ontwikkelproces van de vaccins is kort. Aan het begin van de pandemie kon ik mij, en velen met mij, ook niet voorstellen dat het zou lukken om binnen één jaar een aantal vaccins beschikbaar te hebben.
Waarom is het dan nu wel gelukt?
De vraag naar een vaccin of meer vaccins was immens. De hele wereld heeft er behoefte aan. Daardoor zijn er ruimschoots financiële middelen beschikbaar zodat er met heel veel mensen tegelijkertijd aan gewerkt kan worden. Het maakt een groot verschil of je met 50 mensen aan iets werkt (een vaccin) in 2 of 3 laboratoria of dat er met 5000 of meer mensen gewerkt wordt op tientallen plaatsen. Dan heb je eerder resultaat!
-
- Is het wel goed gecontroleerd door instanties zoals het EMA of de CBG in Nederland? Het duurt toch altijd heel lang en nu is de beoordeling binnen een half jaar uitgevoerd?
Ook hiervoor geldt, er wordt met veel mensen aan gewerkt en men heeft niet gewacht tot het vaccin klaar en getest was, maar de medewerkers van de EMA hebben vanaf het begin meegekeken en dat scheelt heel veel tijd. - Is er wel zorgvuldig getest?
Doordat er wereldwijd zoveel besmettingen waren, was het mogelijk om in beperkte tijd de benodigde aantallen mensen te kunnen testen. Elk nadeel heeft ook een voordeel. - Zijn er geen stappen stiekem overgeslagen?
Er is zorgvuldig gecontroleerd of alle zorgvuldigheidsstappen zijn doorlopen. Bovendien wil een farmaceutisch bedrijf niet te kijk staan voor de hele wereld wanneer er niet zorgvuldig is gewerkt. De schade voor het bedrijf is dan zo groot dat ze het volledig kunnen vergeten, ook voor andere medicijnen. - Kunnen er zo snel zoveel vaccins worden gemaakt?
Dat lijkt er wel op. Veel productiebedrijven hebben alle andere productielijnen gestopt en zijn al maanden bezig samen met ontwikkelaars om de grondstoffen, verpakkingsmateriaal, ampullen etc. voor te bereiden. Hierdoor is de kans op stagnatie kleiner. Al is stagnatie nooit uit te sluiten. - Is het vaccin veilig genoeg voor patiënten met een chronische aandoening?
De kans op bijwerkingen is helaas altijd aanwezig. Een beperkt aantal bijwerkingen is bekend tot nu toe. Een lichte zwelling op de injectieplaats, een beetje jeuk, een paar dagen lichte koorts zijn vaak gehoord.
Wanneer er ernstiger bijwerkingen waren, zoals in het Verenigd Koninkrijk, dan werd het testen gestopt totdat was uitgezocht wat er mogelijk misging.
Bovendien is er wereldwijd veel ervaring met het maken van vaccins tegen virussen. De producenten hoefde niet bij nul te beginnen. Ook voor andere Corona-virussen zijn vaccins gemaakt, denk daarbij aan Sars en Mers. - Is het vaccin veilig genoeg voor patiënten met een bijnier- of hypofyse-aandoening en maken wij straks wel antilichamen tegen het virus? Wij krijgen toch corticosteroïden en die onderdrukken toch de afweer?
Mensen met bijnierschorsinsufficiëntie krijgen een substitutiedosis (hydro)cortison die nauwelijks meer is dan de hoeveelheid cortisol die gezonde mensen zelf maken.
Daarnaast halen bijnier- en hypofyse-patiënten ieder jaar een griepprik en de meesten zijn daarom beschermd zonder al te veel bijwerkingen.
Krijg je wel bijwerkingen van het nieuwe vaccin, neem dan direct contact op met je behandelend arts en vergeet het stressschema niet!
- Is het wel goed gecontroleerd door instanties zoals het EMA of de CBG in Nederland? Het duurt toch altijd heel lang en nu is de beoordeling binnen een half jaar uitgevoerd?
Lees ook de nieuwe rubriek over vaccineren op de themapagina Covid -19 en vaccineren.
Ik hoop in deze blog enkele veelgestelde vragen te hebben beantwoord. Ik hoop daarnaast dat u met deze gegevens een weloverwogen besluit kunt nemen. Ik wens u veel wijsheid.
Oh ja,
bedenk dat wanneer u geen vaccin laat zetten, u ook een besluit neemt.
Denk er goed over na, want op dit moment overlijden er iedere dag ongeveer 60 mensen en worden er veel met ernstige benauwdheidsklachten in het ziekenhuis opgenomen. Covid-19 is geen griepje. Bent u chronisch ziek dan kunt u tot de risicogroep behoren. Werkt u in de zorg, dan bent u ook verantwoordelijk voor kwetsbare mensen. Ik hoop dat u deze aandachtspunten mee wilt nemen bij het besluit.
Er verschijnt veel informatie op het internet. Hierbij enkele suggesties.
- NEMO Kennislink zeven vragen over het RNA-vaccin
- NEMO Kennislink met een lezersvraag
- Publieksacademie UMCG met de uitleg van prof. Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan het UMCG
- Stichting Lareb over bijwerkingen
- Corona dashboard van de Rijksoverheid
- College ter Beoordeling van Geneesmiddelen met een column van voorzitter prof. dr. Ton de Boer
Bedankt Alida , ik vraaf mij alleen af of de werking van de anti corrona injectie concequenties heeft als je geen bijnieren meer hebt.
Volgens mij is het niet vanzelf sprekend dat er antilichamen worden aangemaakt.
Zou je mischien de hoogte van de onderhouds dosis Hydrocortison moeten aanpassen en heeft de corrona injectie dan nog wel zin?
Wat er gebeurd in het lichaam is dat het vaccin, wordt herkend als vreemd door de lymfocyten en er wordt dan dan op beperkte schaal antilichamen gemaakt. Daar zul je nauwelijks iets van merken, de bijwerkingen zijn tot nu toe gering. Kom je dan in aanraking met het covid virus dan zal je afweer systeem het virus herkennen en reageren met het aanmaken van veel antilichamen om het virus zo snel mogelijk op te ruimen.
Het niet hebben van bijnieren of niet werkende bijnieren speelt daar niet echt een grote rol in, daarvoor krijg je dagelijks je substitutie dosis hydrocortison. Alleen als je bekend zou zijn omdat je tegen geen enkel vaccin antilichamen maakt moet je zeker met je behandelaar overleggen. Zoals tot nu toe bekend is zijn de bijwerkingen heel beperkt maar kunnen wel lastig zijn. Lichte koorts en vermoeidheid, maar mocht dat erger zijn denk dan aan het stressschema.
Bij twijfel kun je altijd overleggen met de huisarts of specialist.
Bedankt voor je heldere uitleg Alida
I.v.m. anafylaxie voor mij geen vaccinatie!
Een eerdere anafylaxie hoeft je bescherming tegen Covid niet in de weg te staan!
Anafylaxie na Covid-vaccinatie is tot nog toe extreem zeldzaam, iets van 1 op de miljoen.
Aangeraden wordt na vaccineren 15 min. te blijven zitten. Dan kan er indien nodig, onmiddellijk gehandeld worden. (N.b. Meld vooraf de eerdere anafylaxie.)
Dank Adidas voor de heldere uitleg en informatie. Je bent echt een kanjer voor ons.
Dank Adidas voor de heldere uitleg en informatie. Je bent echt een kanjer voor ons.
Ik gebruik Mitotaan en hydrocortison, heb 25 februari eerste vaccinatie met AstraZeneca gehad. Een beetje pijnlijk prikplek en temp van 37,6. Was toch al moe. Dus bijwerkingen tot nu toe vrijwel nihil!