Verslag van een online scholingsdag op 23 april 2021
Evelyn Lindskog, verpleegkundige en deelnemer aan de scholingsdag
Dit zijn mijn ervaringen bij het volgen van de training.
Voorbereiding met e-learning
De voorbereiding bestaat uit de bestudering van zeven e-learnings. Hierin wordt de werking van de hypofyse en hypothalamus uitgelegd. Daarnaast werd ingegaan op de verschillende assen met de hormonen en de functies. De focus is vooral gelegd op de vormen van bijnierschorsinsufficiëntie, de gevolgen hiervan en de manieren om het op te sporen en te behandelen.
In het tweede gedeelte van de e-learning werd vooral gekeken naar functionerende hypofyse-adenomen en welke gevolgen deze kunnen hebben op de hormoonhuishouding.
Duidelijke uitleg
Ik vond de leerstof in de e-learnings heel duidelijk uitgelegd en interessant om door te nemen. Ook het gebruik van het nodige beeldmateriaal, zoals de filmpjes, was voor mij een pluspunt. De toetsvragen na elk hoofdstuk waren voor mij ook een goeie manier om te testen of ik de stof onder de knie had of het beter nog eens herbekeek.
‘De hypofyse hapert’
Na de e-learnings heb ik het boek van Pierre Zelissen ‘De hypofyse hapert’ doorgenomen om de stof te herhalen. Het is zeker een aanrader om te lezen als je wat meer wilt te weten komen over de hypofyse. Het gebruik van de patiëntencasussen tussen de leerstof zorgde voor een goeie afwisseling tussen theorie en ervaringen van patiënten.
Scholingsdag vanuit de huiskamer
De scholingsdag was voor de eerste maal online vanwege de corona-maatregelen. Dit was voor mij ideaal. Ik kon thuis voor de computer plaatsnemen en hoefde niet naar Nederland te reizen.
De scholingsdag was goed georganiseerd en heel aangenaam om te volgen.
“De scholingsdag online is juist interessanter! Het scheelt uren reistijd. Ik weet niet of ik meegedaan had als ik had moeten reizen.”
In de voormiddag kregen wij enkele meerkeuze vragen over de geziene e-learnings. Op basis van de hoeveelheid juiste of foute antwoorden werd dieper ingegaan op zaken die soms wat meer verduidelijking nodig hadden. Er konden tussendoor vragen gesteld worden.
Ik was fan van deze aanpak omdat het geen herhaling was van de leerstof in de e-learnings, maar eerder een aanvulling hierop. Ik bleef de hele ochtend geboeid luisteren wat niet gemakkelijk is wanneer het over fysiologie en anatomie gaat. Het lukte dus wel!
In de namiddag kwam de verpleegkundig specialist aan het woord. Voor mij was dit eigenlijk wel nieuwe en interessante informatie, zeker de stressinstructies voor mensen met bijnierschorsinsufficiëntie. Bij ons in België wordt er niet gewerkt met een verpleegkundig specialist en geven wij als verpleegkundige enkel instructies over de noodinjectie bij bijnierschorsinsufficiëntie.
Sneller en adequater behandelen
“Dit scholingspakket over bijnier- en hypofyseaandoeningen is een echte aanrader”
Het totale scholingspakket van de e-learnings, het boek en de scholingsdag zijn een echte aanrader, ook voor mijn Belgische collega’s. Ondanks dat wij niet met verpleegkundig specialisten werken, ben ik van mening dat wij belangrijke signalen moeten (her)kennen. Zeker, omdat wij vaak het eerste aanspreekpunt zijn als patiënten contact zoeken. Patiënten worden op deze manier sneller en adequater behandeld en geholpen.