Home » Nieuws » Cortison(-acetaat) update

Cortison(-acetaat) update

Farmanco heeft contact opgenomen met  PharmaChemie B.V., de leverancier van het medicijn cortison(-acetaat), 5 mg tabletten op 9 juli 2024.
Verwacht wordt dat in week 52 in 2024 de medicijnen weer geleverd kunnen worden. Tenminste dat is de verwachting.

Printscreen van de website Farmanco. gemaakt op 15 juli 2024

Het ministerie van VWS, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, BijnierNET en andere partijen zoeken naar een oplossing voor de ongeveer 350 mensen die dit medicijn gebruiken. Die oplossing is er vooralsnog niet.

In omschreven situaties kan de inspectie een tijdelijke importvergunning afgeven voor een medicijn waarvoor een tekort is gemeld bij Farmanco. Het betreft dan een medicijn in een beschreven vorm, met een vastgestelde hoeveelheid werkzame stof waarvoor in Nederland een registratie is vastgelegd, geïmporteerd in een ander Europees land. In Europa is er geen tekort aan cortison(-acetaat). Er zijn voldoende 20 en 25 mg tabletten verkrijgbaar. Dat is nu precies het probleem.
De Wet schrijft voor dat de importvergunning wordt verstrekt voor exact zo’n medicijn waarvoor het tekort is gemeld. In Nederland is er geen tekort aan 20 of 25 mg cortison(-acetaat) tabletten, want dat medicijn is niet (meer) geregistreerd. Strikt genomen is de importvergunning niet mogelijk.

Verzoek
BijnierNET verzoekt de partners in de geest van de Wet te handelen en zodat patiënten weer medicijnen kunnen gebruiken zoals de arts heeft voorgeschreven.

Volgens de registraties zouden ongeveer 350 mensen cortison(-acetaat) gebruiken. Slechts een handjevol heeft zich gemeld bij BijnierNET.
Het vermoeden is dat mensen vanwege dit medicijntekort gebruik gaan maken van hydrocortison en dus gaan wisselen na overleg met hun behandelaar. Dit is niet voor alle mensen een geschikte oplossing.

Advies
1. Advies voor mensen die cortison(-acetaat) tabletten gebruiken: neem tijdig contact op met de apotheker en/of de behandelen arts, zodat naar een andere oplossing gezocht kan worden. Het tekort houdt nog een tijd aan.

2. Indien er andere informatie is, dan hierboven beschreven, informeer dan BijnierNET per mail.