“Eindelijk wordt er geluisterd”
Mijn eerste afspraak in augustus 2023 bij het LUMC was meteen erg prettig. Eindelijk een warme deken om mij heen. Daar legde ik mijn presentatie direct op tafel. Mijn behandelend arts endocrinoloog/internist, moest zelfs een beetje lachen. Ze zei: “U heeft bijna de hele anamnese al gedaan.” Maar zij luisterde naar het hele verhaal en vertelde dat er klachten zijn die inderdaad hierbij zouden kunnen passen, maar ook dat er Cushing kenmerken afwezig zijn. Ik wilde alles nu voor eens en altijd op een rijtje krijgen. Ik kijk in de spiegel en vraag me steeds af: “Wie is die vrouw?” Helaas moesten de onderzoeken, die in het regionale ziekenhuis gedaan waren, opnieuw uitgevoerd worden, omdat de testresultaten niet goed te verklaren waren. Deze waren afgenomen onder invloed van Femoston (een medicijn tegen overgangsklachten), dat juist de cortisolwaarden verhoogt. Wederom bleek dat er niet naar mij geluisterd werd. Dat was erg vervelend, omdat ik ondertussen mij dagelijks slechter voelde. Het ging ineens heel snel achteruit. Dit heeft nog twee maanden geduurd en eindelijk was het bewijs daar: Cushing als gevolg van een hormoonproducerend adenoom op de bijnier.
In mijn wetenschappelijk onderzoek begeleid ik patiënten en gaat mijn onderzoek ook over ’teachable moments’, momenten waarop patiënten meer openstaan voor gedragsverandering en advies. Nu had ik zelf zo’n teachable moment! Ik realiseerde mij dat ik echt ziek was en dat het niet te wijten was aan een slechte leefstijl. En nee, het zat niet tussen mijn oren, maar op mijn bijnier. Ik was ziek! Op dat moment kon ik mezelf toestemming geven om ziek te zijn, hoefde ik mij niet schuldig te voelen en kon ik eindelijk alles loslaten.
“Kerstcadeautje”
Er werd een operatie ingepland voor eind december. Eindelijk. Doordat al die jaren geen arts met een echte verklaring kwam, zei ik soms niks over mijn klachten. Wat volgde was dat mijn hart op den duur geregeld overuren draaide. Normaal had ik een lage hartslag. November 2023, werd het te veel. Op een gegeven moment zat ik rustig met mijn man op de bank toen ik me plotseling niet goed voelde worden. Ik liet mijn hartslag op mijn Apple Watch zien en het was schrikbarend hoog en onregelmatig. Via de spoedeisend hulp werd ik opgenomen op de hartbewaking van het LUMC. Begin december 2023 moest ik weer naar het LUMC omdat later bleek dat mijn 10e rib was gebroken door het niezen. Dus weer een paar nachtjes blijven met o.a. behandeling tegen botontkalking .
De weken voorafgaand aan de operatie waren buitengewoon zwaar. Veel van mijn emoties durfde ik niet te uiten, omdat ik anderen niet ongerust wilde maken. Terwijl mensen in mijn omgeving wel erg ongerust waren. Toen bijvoorbeeld mijn moeder op bezoek kwam, schrok ze enorm “ik heb je net nog een paar weken geleden gezien. De achteruitgang is beangstigend”, merkte ze op. Normaal gesproken maak ik graag grappen, en mijn man houdt er ook van om met mij grappen uit te halen, maar dat lukte niet meer. Tijdens een gesprek hierover zei ik letterlijk dat ik mijn gevoel voor humor verloren was door die tumor en dat ik voor het eerst in mijn leven ontzettend bang was! Mijn lichaam vertoonde zulke vreemde symptomen, dat het bijna niet te beschrijven was. Ondanks dat bleven we positief en hielden we vol, nog even doorzetten.
Op vrijdag 21 december 2023 werd mijn bijnier en tumor verwijderd: “dag tijger!” Gelukkig kon de operatie gedaan worden met de Da Vinci methode (met vijf robotarmen), omdat deze minder invasief is. Alles verliep goed, zonder complicaties. Ik kon zelfs direct naar de uitslaapkamer. Er werd gezegd dat ik er rekening mee moest houden dat ik met kerst nog in het ziekenhuis zou liggen, maar dat kon me eerlijk gezegd niet zoveel schelen. Mijn zoon vond dit natuurlijk jammer. De dag voor kerstavond mocht ik ineens toch naar huis. Wij waren allemaal dolblij.
“Dag tijger, hallo kater”
Nu is er een hele nieuwe fase aangebroken in mijn leven. Een leven met één bijnier. Die Tijger, waar ik aan gewend was geraakt, is verdwenen. Het opgejaagde gevoel is helemaal weg. Daarvoor in de plaats heb ik nu ’s ochtends een enorme Kater. De overgebleven bijnier lijkt wel in een winterslaap, hij produceert bijna geen cortisol. Om dit op te vangen begon ik aan een dubbele dosering 20-10-10 Hydrocortison met een afbouwschema. Dat ging in het begin heel voorspoedig. Ik voelde mij veel beter, vrolijker en was zelfs weer gaan bewegen. Ik hoopte weer te gaan sporten en meer te gaan werken. Maar mijn lichaam was het daar niet mee eens. Die kater protesteerde! Ik kreeg allerlei klachten die passen bij ‘corticosteroïd onttrekkingsverschijnselen’, en mijn bijnier wil nog niet wakker worden. Na al die jaren wilde de kater vooral rust blijkbaar. Ik kreeg weer een ’teachable moment’. Normaal gesproken probeer je patiënten juist te motiveren om in actie te komen, maar bij mij werkt dit niet. Ik moet juist regelmatig ‘ontprikkelen’. Te veel prikkels werken ineens averechts en belemmeren mijn herstelproces. Ik hou van maximaliseren en om mijn herstel te maximaliseren moet ik opeens minimaliseren. Dit voelt contra intuïtief. Mijn zoon en ik hebben hierover een liedje bedacht en moesten er erg om lachen. Ik neem nu alle tijd die mijn lichaam nodig heeft. Langzaam voel ik mij beter, wel met zware ups en downs.
“Contact met lotgenoten”
Op het bijniercongres van 2024 werd tijdens de kennismakingsronde van de ‘Cushing-sessie’ mij gevraagd hoelang geleden mijn operatie was. “December 2023,” zei ik. Lotgenoten zeiden dat dit nog zeer recent is en dat ik vooral de tijd moet nemen. Daarna vroeg iemand anders hoe ik me nu voel, en ik antwoordde dat het voor de operatie voelde alsof er constant een tijger in mijn nek zat te hijgen, maar dat ik nu ’s ochtends wakker word met een enorme kater. Dit raakte een andere lotgenoot in het groepje emotioneel, die zei: “Ik zoek al jaren naar de juiste woorden om mijn gevoelens en ervaringen te beschrijven. Zo voel ik mij ook!” Een jonge vrouw naast mij deelde haar verhaal: bij haar werd op haar 30e na acht jaar klachten en symptomen ook een bijnieradenoom ontdekt. Zij herstelde eigenlijk al binnen zes maanden. Dit is natuurlijk een uitzondering, maar wel hoopgevend. Het delen van ervaringen zoals deze zijn waardevol, vooral bij een zeldzame ziekte, waarbij het opsporen en het voorspellen van het hersteltraject moeilijk is. Fijn om begrip te horen. Herstel is maatwerk en je moet je eigen lichaam opnieuw leren kennen. Een reis van zelfontdekking de goede kant op. Dus ik ga met mijn nieuwe ‘kater’ op ontdekkingsreis. Wie weet blijft hij mij gezelschap houden, maar ik hoop dat hij een zwerfkater wordt.
Dit ervaringsverhaal is in een verkorte vorm gepubliceerd in het Bijnier magazine 77 van de Bijniervereniging uitgave oktober 2024. Het verhaal is geschreven door Sheila Backus.