e-PAG
Daarbij wordt ook de stem van de patiënt niet vergeten. Binnen alle ERNs zijn patiëntvertegenwoordigers actief, de zogeheten European Patient Advocate Group- representatives, kortweg ePAGs. Van de 14 ePAGs binnen ENDO-ERN zijn er drie afkomstig uit Nederland: Johan Beun (bijnieraandoeningen), Johan de Graaf (hypofyse-aandoeningen) en Marika Porrey* (schildklieraandoeningen). Behalve dat de ePAGs de ervaringen en behoeften van patiënten verwoorden in de richting van de artsen en onderzoekers, dragen zij ook hun steentje bij aan het op Europees niveau leggen en versterken van contacten tussen de patiënten en hun organisaties onderling. De hypofysegroep werkt aan een document over de “best clinical practice” voor de behandeling van congenitaal hypopituitarisme. Hieruit zal ook patiënten-informatiemateriaal voortvloeien in verschillende talen. De door de Bijniervereniging NVACP i.s.m. BijnierNET ontwikkelde stressinstructies en noodkaarten voor mensen met een bijnieraandoening kunnen we zo beter uitrollen in heel Europa.
(*) Tot onze grote spijt is bij het verschijnen van dit artikel duidelijk geworden dat Marika Porrey (SON) de energie niet meer kan opbrengen om haar internationale werk voort te zetten. Ze is na de zomer van 2019 gestopt.
Dit artikel is gepubliceerd op 17 oktober 2019. Het is geschreven door Marten Dooper met medewerking van Marika Porrey, Johan de Graaf en Johan G. Beun de meelezers.