4. Uniforme uitvoering en interpretatie van onderzoek voor bijnieraandoeningen
Om een hormonale onder- of overproductie op een betrouwbare manier te onderzoeken is een goede test nodig. Voor de bepaling van hormonen zijn in Nederland verschillende methoden beschikbaar. De normaalwaarden bij de verschillende testen zijn afhankelijk van de gebruikte methode. Ieder laboratorium kiest zijn eigen normaalwaarden. Het is erg belangrijk dat zorgverleners kunnen vertrouwen op juiste uitslagen, die bij voorkeur ook in heel Nederland hetzelfde betekenen zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en de patiënt goed kan worden vervolgd nadat de behandeling is ingesteld.
Uniforme uitslagen kunnen leiden tot:
- het goed kunnen vergelijken en interpreteren van uitslagen in heel Nederland;
- minder problemen bij het beoordelen van uitslagen;
- er kan bij het vaststellen van de normaalwaarden meer aandacht zijn voor de verschillen in patiëntkenmerken (bijvoorbeeld geslacht, leeftijd);
- verbetering van (elektronische) uitwisseling van uitslagen.
Ook is het wenselijk dat er gewerkt wordt aan het opstellen van een uniforme uitvoering en interpretatie van aanvullende endocriene onderzoeken, zoals een ACTH stimulatie test. Hierbij kan gewerkt worden aan:
- Een uniform diagnostisch proces: wanneer wordt welke test uitgevoerd en op welke manier?
- Een goede omschrijving van aan- of afwezigheid van ziekte: wanneer is er sprake van ziekte (normaalwaarden)?
- En goede omschrijving van terugkomst van ziekte: wanneer is er sprake van terugkomst van ziekte en welke test wordt gebruikt om dit aan te tonen?
In de toekomst zal wetenschappelijk onderzoek nodig zijn om deze doelen te bereiken. Een goede samenwerking tussen internist (-endocrinologen) en klinisch chemici is dan van groot belang.
Deze webpagina is een onderdeel van de Kwaliteitsstandaard Bijnieraandoeningen, generieke module Diagnostiek, d.d. 8 januari 2019, onder verantwoordelijkheid van het bestuur van BijnierNET.