Generieke modules
In de generieke module Bevordering van bekendheid en kennis van bijnieraandoeningen worden aanbevelingen gedaan om de bekendheid en kennis onder zowel patiënten en zorgverleners te vergroten. Dit is van belang om diagnostische vertraging zoveel mogelijk te beperken en om een juiste begeleiding te kunnen geven aan patiënten en hun directe naasten.
Bijnieraandoeningen zijn complex en behoeven specifieke aandachtspunten bij de organisatie van zorg. Hierbij komen zowel de organisatie van de acute als de chronische zorg voor patiënten met bijnieraandoeningen aan de orde. In de generieke module Organisatie van zorg worden deze aandachtspunten toegelicht.
De generieke module Diagnostiek geeft inzicht in de factoren die van invloed kunnen zijn op de biochemische (klinisch chemische) endocriene diagnostiek en in de huidige problemen rondom de bepaling van steroïdhormonen in Nederland. Er worden aanbevelingen gedaan om deze problemen in de toekomst op te lossen.
Een groot deel van de patiënten met een bijnieraandoening wil met de zorgverlener meedenken over onderzoek en behandeling en actief betrokken zijn bij het behandelplan. Een zorgagenda kan hierbij mogelijk uitkomst bieden. In de generieke module Zorgagenda wordt uitleg gegeven over wat een zorgagenda is en hoe een zorgagenda in de dagelijkse praktijk gebruikt kan worden.
Bij de zorg voor patiënten met een bijnieraandoening speelt medicatie een belangrijke rol. In de generieke module Medicatie op maat wordt uitgelegd waarom er moet worden gestreefd naar medicatie die altijd beschikbaar is, op maat wordt geleverd en bij voorkeur volledig wordt vergoed.
Arbeidsparticipatie is ook voor patiënten met een bijnieraandoening belangrijk, omdat arbeid een goede fysieke en mentale gezondheid kan bevorderen en dus een positieve invloed kan hebben op welzijn en herstel. Bij patiënten met een bijnieraandoening zijn specifieke ziektekenmerken van invloed op de mogelijkheid tot participatie in arbeid. De begeleiding en organisatie van de zorg rondom arbeidsparticipatie is alleen mogelijk als er een goede afstemming, communicatie en samenwerking bestaat tussen patiënten, zorgverleners, arbo-professionals en werkgever. Deze problematiek komt aan bod in de generieke module Arbeidsparticipatie van mensen met een bijnieraandoening.