Cijfers en toelichting
Maandelijkse bezoeken 2024 tot 1-11-2024
De gemiddelde verblijfsduur/bezoek nam toe op de site van 197 (2019), via 210 en 223 (2023) naar 250 seconden in de eerste tien maanden 2024. Er werd dus blijkbaar meer tijd genomen om de informatie goed te lezen. Dat is vermoedelijk een mooie pluim voor het “kennisnetwerk”.
Ten aanzien van de verwijzende zoekmachine is het duidelijk. De hegemonie van Google (dus alle Google varianten bij elkaar) en de gewoonte van de gebruiker om primair Google te gebruiken geeft bij de rapportage over de zoekmachines aan dat bijna 97% van alle zoekresultaten die via een zoekmachine bij www.bijniernet.nl terechtkomen hun oorsprong hebben bij een vraag aan Google.
De gedachte was dat de pagina’s met/over de medicijnen wel veel zouden worden bezocht, zeker met deze regelmatig tekorten. Dat valt – zeker in 2024 – heel erg tegen, slechts ca 10.000 tot 12.000 bezoeken zijn er gebracht. En allemaal heel kort. Blijkbaar is het niet meer “hot genoeg” of is niet tijdig genoeg de juiste info gepubliceerd.
Het aantal downloads neemt steeds verder af. Maximaal 250/300 per jaar. Men gaat er blijkbaar van uit dat in tijden van nood de smartphone wel connectie houdt met het netwerk en verbinding legt met bijvoorbeeld “het stressprotocol” of met “de injectie-instructie”, dat waren de toppers vroeger.
eker na de ervaringen met noodweer in 2024 in diverse delen van Europa en daarbuiten, dus ook met het uitvallen van de netwerken, adviseren wij bijnierpatienten deze belangrijke documenten wel op hun telefoon in verschillende talen te downloaden. Ons advies is ook te zorgen dat je altijd de BIJNIERAPP hebt gedownload.
Het overgrote deel van de bezoekers komt uit Nederland. Daarnaast staat al jaren op positie twee: de USA. Belangrijk in de top tien zijn de volgende landen, welke daarna o.a. direct door Israël worden gevolgd.
Opvallend is dat na jaren van stijging, de belangstelling vanuit Duitsland substantieel daalt en dat ondanks hele goede acties in 2023 en 2024 door BijnierNET in Duitsland. Mogelijk wordt het gecompenseerd door de bezoeken op www.adrenals.eu.
De belangstelling uit Rusland blijft stabiel, mogelijk vanwege onze directe contacten destijds met MSU en met de voormalige Russische voorzitter van de WAPO die BijnierNET veelal als goed voorbeeld stelde van een betrouwbare bron.
Waarom India en China hoger scoren dan bevriende landen/organisaties als in Noorwegen, Zweden, Denemarken is onduidelijk? Een reden zou kunnen zijn dat in de Scandinavische landen goede voorlichting beschikbaar is.
Het aantal onderwerpen waarop wordt gezocht lijkt langzaam iets te veranderen. De huidige top 5 ziet er qua bezoeken op het algemeen deel van de site als volgt uit
1. bijnierschorsinsufficiëntie 21.994
2. feochromocytoom 9805
3. adrenogenitaal-syndroom-AGS/CAH 7425
4. syndroom-van-Cushing 5904
5. primair-hyperaldosteronisme 5296
Een ander onderwerp waar veel belangstelling voor is, zijn de themapagina’s die te maken hebben met medicatie. In deze pagina’s wordt dieper op de achtergronden van medicatie ingegaan. Het gaat dan over stressinstructies, de medicijnrol maar ook het klaarmaken van de noodinjectie en medicatie wisseling. In totaal kwamen er 1.968.119 bezoekers naar deze pagina’s en dat is 49% van het totaal aantal bezoekers.
Stressinstructies 17.767 bezoekers
Medijnrol 16.338 bezoekers
Noodinjectie klaarmaken 1.542 bezoekers
Medicatiewisseling bijnierschorsinsufficiëntie 1.520 bezoekers.
Onderwerpen onder de noemer “Bijnierschorsinsufficiëntie door medicatiegebruik” en “immuuntherapie” behoren tot de stijgers qua belangstelling. Logisch, waarschijnlijk een gevolg van de successen in de kankerbestrijding.
Animaties en videos
De pareltjes, de brochures en de informatie filmpjes/video’s zijn en blijven natuurlijk hun magnetisch werking behouden. Video’s en animaties zijn twee verschillende namen voor hetzelfde ding, nl. instructieve beelden.
In de animaties/instructie video’s is een duidelijke ranking in de eerste tien maanden.
De top vijf van de video’s “WAT IS”…ziet er zo uit:
1) wat-is-het-hypothalamus-hypofyse-bijnier-systeem 1.855 bezoeken
2) wat-is-bijnierschorsinsufficiëntie 1.630 bezoeken
3) wat-is-ags-12 754 bezoeken
4) wat-is-een feochromocytoom 594 bezoeken
5) wat-is-bijnierschorscarcinoom 118 bezoeken
Wat opvalt is dat de video’s over het gebruik van de noodspuit niet in de ranking voorkomt.
Hoewel het soms lijkt of er nauwelijks belangstelling is voor pagina’s, bijvoorbeeld naar het tekort en niet leveren van cortison-acetaat tabletten, kijken 279 bezoekers (met ongeveer 400 gebruikers in Nederland volgens het Zorginstituut Nederland) naar deze en de andere pagina’s over dit onderwerp. En ook deze bezoekers zijn belangrijk.
Informatiebrochures
Anders dan bij de animaties/video’s is de verdeling over de bezoekers bij de INFORMATIE BROCHURES veel meer verdeeld in drie groepen. De bezoeken in de eerste tien maanden zijn:
1. informatiebrochure-over-bijnierschorsinsufficientie 1.489 bezoeken
2. informatiebrochure (het algemene verhaal over >alle< brochures 1.405 bezoeken
3. informatiebrochure-over-het-syndroom-van-cushing 501bezoeken
4. informatiebrochure-over-een-een primair hyperaldosteronisme 357 bezoeken
5. informatiebrochure-over-bijniercarcinoom 294 bezoeken
6. informatiebrochure-over-het-feochromocytoom 253 bezoeken
7. informatiebrochure-over-het-adrenogenitaal-syndroom 187 bezoeken
Facebook
Facebook is een stabiele bron van verwijzen van mensen naar de website. Er zijn zes verschillende stromen vanuit facebook, ook internationaal, ook ons eigen pagina. Het totaal is bijna 2.000 verwijzingen in 10 maanden. Daarmee is Facebook het belangrijkste social kanaal voor BijnierNET en van de “normale” verwijzers de topper. Linkedin gaf slechts 25 verwijzingen en Twitter 69.
Mogelijk het meest opvallende qua statistische verwijzing, dus voor/over een vaste url. op de pagina’s, de NHS met hun website www.hypofyse.nl dertig procent meer verwijzingen oplevert dan www.bijniervereniging-nvacp.nl. De verhoudingen liggen rond (1.600/10mnd versus 1.220/10mnd).
Het forum van de Bijniervereniging verwijst ca 120x/10 mnd. De verwijzing door de links op NVE website is mager: 271 x in tien maanden.
De extra domeinen die functioneren als feeder voor www.bijniernet.nl hebben (in elk geval ten dele) hun werk prima verricht (denk aan www.bijniernet.be, www.bijnierfilmpjes.nl, www.bijnierfilmpje.nl).
Deze webpagina is gebaseerd op een verslag van Alida Noordzij en Johan Beun opgeleverd op 1 november 2024 aan de bestuurder van BijnierNET.