Dr. Annika M.A. Berends, is internist-nefroloog-endocrinoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2023 verdedigde zij haar proefschrift: pheochromocytoma and paraganglioma: changing vision. “Ze is toegewijd aan het verbeteren van …
Categorie: Medisch
Endocriene bijwerkingen bij patiënten die immuuncheckpointremming krijgen (vertaald artikel)
De vertaling van de richtlijn voor medisch specialisten (ESE) die patienten behandelen met checkpoint-remmers (immuuntherapie)
Endocriene bijwerkingen bij patiënten die immuuncheckpointremming krijgen
Endocriene bijwerkingen bij patiënten die immuuncheckpointremming krijgen Wetenschappelijk artikel Eystein S Husebye 1,2, Frederik Castinetti 3, Sherwin Criseno4, Giuseppe Curigliano5, Brigitte Decallonne6, Maria Fleseriu 7, Claire E Higham8, Isabella Lupi9, …
Diagnostic criteria and proposed management of immune-related endocrinopathies following immune checkpoint inhibitor therapy for cancer
Wetenschappelijk artikel over onderzoek naar checkpoint-remmers bi j de behandeling van vele vormen van kanker. Een bijwerking is bijnierschorsinsufficiëntie.
Stressschema operatie kinderen met bijnierschorsinsufficiëntie
perioperatief stressschema glucocorticoiden met prednisolon iv. voor patiënten met bijnierinsufficiëntie
Grenservaringen – Prof. dr. Hedi l. Claahsen-van der Grinten
Inaugurele rede door prof. dr. hedi l. claahsen-van der grinten
Medicatiewisseling bijnierschorsinsufficiëntie – themapagina
VRAAG&ANTWOORD over medicatiewisseling bijnierschorsinsufficiëntie
Efmody – verdiepingsartikel
Verdiepingsartikel over het medicijn Efmody dat gebruikt wordt bij de behandeling van mensen met AGS ouder dan 12 jaar na een goed overleg tussen de behandelaar en de patiënt.
Sympathieke hormonen – Prof. Dr. Henri Timmers
Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder Endocriene Ziekten, aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit en het Radboudumc op vrijdag 19 november 2021 door prof. dr. Henri J.L.M. Timmers.
Instelproblemen bij wisselen product hydrocortison
Tussen februari 2020 en oktober 2020 kwam 48 meldingen binnen bij Stichting Lareb over klachten bij het wisselen tussen hydrocortisontabletten of - capsules.
Bijwerkingen
Vermoeden van bijwerkingen? Melden bij Lareb is belangrijk. Pagina over bijwerkingen.
Bevorderen van gebruiksvriendelijke geneesmiddelen: ouderen aan zet
Conclusie een: tabletten niet breken. Conclusie twee: betrek patiënten bij medicijnontwikkeling. Check!
Opiniestuk – Alleen substitueren als het algemeen belang gediend is.
Opiniestuk geschreven door twee apothekers die vinden dat de belangen van patiënten geschaad kunnen worden t.g.v financieel beslissingen van de apotheek bij de wisseling van medicatie.
Proefschrift Daniëlle van den Berg – The role of aldosterone and mineralocorticoid receptor antagonists in cardiovascular damage
Daniëlle van den Berg promoveerde op onderzoek naar de mogelijkheid om hart- en vaatschade te voorkomen bij patiënten met primair hyperaldosteronisme.
Proefschrift Tanja Dekkers – Challenging aspects of primary aldosteronism
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van rector magnificus prof. dr. J.H.J.M van Krieken, volgens besluit van het college van decanen …
Afscheidsrede Ad Hermus – Zeldzame endocriene ziekten: vis unita fortior
Afscheidsrede van Ad Hermus uitgesproken op 6 december 2019 in de aula van de Radbouduniversiteit.
Proefschrift Eduard Buitenwerf – Adrenal tumors: optimization of diagnostic strategies and patient management
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Rijksuniversiteit Groningen op gezag van de rector magnificus prof. dr. E. Sterken en volgens besluit van het College voor Promoties. De openbare verdediging …
Proefschrift Sean Roerink – Long-term impact of endocrine tumors
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van de rector magnificus prof. dr. J.H.J.M. van Krieken, volgens besluit van het college van decanen in …
Proefschrift Lisanne Smans – Addison’s disease
Proefschrift Addison's disease, challenges in treatment and follow up geschreven door Lisanne Smans (2015)
Sleep disturbances in patients with Addison’s disease (2003) – EJE
Wetenschappelijk artikel over slaapstoornissen bij patiënten met de ziekte van Addison.
Noodinjectie klaarmaken
Dreigende bijniercrisis? Op deze pagina staat een kort instructie om stapsgewijs de noodinjectie Solu-Cortef gereed te maken voor iemand met bijnierschorsinsufficiëntie. Instructies voor het omgaan met stress en het eventueel …
Is screening van PHA in de huisartsenpraktijk zinvol?
Een samenvatting van het proefschrift dat gaat over de vraag of het zinvol is om in de huisartspraktijk patiënten met een nieuw ontdekte verhoogde bloeddruk te screenen op primair hyperaldosteronisme (PHA). PHA is een aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in één of beide bijnieren.
Zeldzaam perspectief – Prof. dr. Nienke Biermasz(LUMC)
Rede uitgesproken door prof.dr. N.R. Biermasz op 18 januari 2019 bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar met als leeropdracht Interne Geneeskunde, in het bijzonder Topreferente en Multidisciplinaire Aspecten …
Medicamenteuze behandeling van de Ziekte van Cushing – Bijnier41
Medicamenteuze behandeling van de Ziekte van Cushing, dr. Richard Feelders (november 2015), Bijnier41
Farmacotherapeutisch rapport hydrocortison met gereguleerde afgifte (Plenadren®) – Zorginstituut Nederland
Farmacotherapeutisch rapport hydrocortison met gereguleerde afgifte (Plenadren®) bij de behandeling van bijnierschorsinsufficiëntie opgesteld door het Zorginstituut Nederland, augustus 2017
Proefschrift Sabine Käyser – Primary Aldosteronism in General practice: Organ Damage, Epidemiology and treatment
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van de rector magnificus prof. dr. J.H.J.M. van Krieken, volgens besluit van het college van decanen in het openbaar …
Proefschrift Manon Engels – Congenital adrenal hyperplasia: about causes and consequences
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van de rector magnificus prof. dr. J.H.J.M. van Krieken, volgens besluit van het college van decanen …
Over oorzaken en gevolgen van AGS – Samenvatting
Pagina over de resultaten van een promotieonderzoek naar enkele oorzaken en gevolgen van het adrenogenitaal syndroom, uitgevoerd bij het Radboudumc. Onderzoek is met succes verdedigd op 18 december 2018.
Plenadren – verdiepingsartikel
Verdiepingsartikel over het medicijn Plenadren dat gebruikt wordt bij de behandeling van mensen met bijnierschorsinsufficiëntie na een goed overleg tussen de behandelaar en de patiënt.
Proefschrift Christiaan Mooij – Cardiovascular risk and steroid metabolism in congenital adrenal hyperplasia
Proefschrift Christiaan Mooij - CARDIOVASCULAR RISK AND STEROID METABOLISM IN CONGENITAL ADRENAL HYPERPLASIA
Bijnier burn-out? – Henri Timmers
Henri Timmers blogt over de pseudodiagnose bijnieruitputting. Hij neemt twijfel weg of de klachten van mensen reëel zijn. Timmers uit zijn zorg over het risico dat een reële aandoening wordt gemaskeerd bij een onjuist diagnose en de levendige handel in bijnierhormoonsupplementen.
Verenigingsblad Interne Geneeskunde publiceert artikel over BijnierNET
BijnierNET: zorgverleners en patiënten werken samen aan verbetering van de zorg. Een artikel geschreven door Ad Hermus, voorzitter van BijnierNET.
Bijnieruitputting – een mythe
Systematische review van onderzoeksartikelen over bijnieruitputting. De conclusie is dat er geen bewijs is voor een medische diagnose bestaat die bijnieruitputting heet.
Attentieregel in het huisarts informatie systeem (HIS) voor de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost.
Mensen met een bijnieraandoening lopen vaak onnodig gevaar bij een ontregeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Bijniervereniging NVACP uitgevoerd. Is een patiënt afhankelijk van cortison en dreigt een Addison-crisis? Dan moet iemand in …
Bijnier uitgelegd
Met dank aan Dr. Marieke Velema, Radboudumc Nijmegen.
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid BijnierNET heeft een knelpuntenanalyse (2015) uitgevoerd die een beeld schetst van de kwaliteit van de zorg voor bijnierpatiënten. Uit deze knelpuntenanalyse blijkt dat de nodige patiënten problemen ervaren bij het …
Slikt u trouw uw medicatie? – Laurens Mijnders
Laurens Mijnders blogt over factoren die van invloed zijn op de therapietrouw. Daar is niet alleen de patiënt zelf verantwoordelijk voor, volgens Laurens.
Samenvatting proefschrift Cornelie Andela
Samenvatting
Proefschrift Kim Notenboom – The pursuit of user-friendly medicines
Proefschrift van Kim Notenboom met de titel "the pursuit of user-friendly medicines: older people in the hot seat"
Proefschrift Cornelie D. Andela – Understanding clinical outcome in patients with pituitary disease: a biopsychosocial approach
Proefschrift van Cornelie D. Andela, getiteld ‘Understanding clinical outcome in patients with pituitary disease: a biopsychosocial approach’. Het proefschrift kunt u vinden via: https://epubs.ogc.nl/?epub=c.andela De studies beschreven in dit proefschrift …
Oraties en proefschriften
Een overzicht van relevante oraties en proefschriften op het gebied van de behandeling en begeleiding van mensen met een bijnieraandoening.
Moeten we Cedric reanimeren ? – Bruce H.R. Wolffenbuttel
Bruce Wolffenbuttel blogt over Cedric, een pompje voor mensen met bijnierproblemen. Onderzoek elders geeft hoopgevende resultaten.
Nieuwe unieke bijwerkingen van anti-kanker geneesmiddelen – Anton Franken
Nieuwe unieke bijwerkingen van anti-kanker geneesmiddelen – Anton Franken internist-endocrinoloog Isala ziekenhuis Immuuntherapie, een behandeling die er voor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen, is in opkomst …
Florinef is tijdelijk beperkt beschikbaar
Florinef blijkt tijdelijk beperkt beschikbaar te zijn. BijnierNET geeft u nadere informatie in het dossier Leveringsproblemen medicatie. Voor gebruikers van Florinef zijn adviezen opgenomen. Heeft u aanvullende informatie of vragen, …
Bijnierschorsinsufficiëntie en de noodinjectie
Pagina voor apothekers in verband met de levering van de noodinjectie (Solu-Cortef) voor mensen met een bijnieraandoening.
Leveringsproblemen?
Leveringsproblemen bij de noodinjectie?
Artikel “Met een stem spreken over stressinstructies glucocorticoidsuppletie”
Cortisol van kop tot teen. Over goed en kwaad van een stresshormoon – Prof. Dr. Onno Meijer (LUMC)
Rede uitgesproken door Prof.dr. O.C. Meijer op 12 september 2016 bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC, om werkzaam te zijn …
Proefschrift Margreet Wagenmakers- Acromegaly and Cushing’s syndrome: LIFE AFTER CURE
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van de rector magnificus, volgens besluit van het college van decanen in het openbaar te …
eHealth-monitor geeft bemoedigend beeld
BijnierNET volgt de ontwikkelen van digitale zorg (eHealth) op de voet. Uit de op 8 oktober verschenen eHealth-monitor blijkt dat de ontwikkelingen langzaam gaan maar dat er wel degelijk stapjes …