Bijeenkomst voor patiënten en naasten over bijnierschorsinsufficiëntie met voorlichting, instructie en lotgenotencontact.
Tag: bijnierschorsinsufficiëntie
Endocriene bijwerkingen bij patiënten die immuuncheckpointremming krijgen
Endocriene bijwerkingen bij patiënten die immuuncheckpointremming krijgen Wetenschappelijk artikel Eystein S Husebye 1,2, Frederik Castinetti 3, Sherwin Criseno4, Giuseppe Curigliano5, Brigitte Decallonne6, Maria Fleseriu 7, Claire E Higham8, Isabella Lupi9, …
Thermografie: niet geschikt voor diagnostiek, ook niet een klein beetje
Programma Radar stond stil bij de mogelijke rol van thermografie bij de diagnostiek van aandoeningen. Het ontbreekt aan wetenschappelijk bewijs voor een betere diagnostiek.
Richtlijn diagnostiek van endocriene bijwerkingen bij immuuntherapie
Publiekssamenvatting richtlijn endocriene bijwerkingen bij immuuntherapie
Efmody – verdiepingsartikel
Verdiepingsartikel over het medicijn Efmody dat gebruikt wordt bij de behandeling van mensen met AGS ouder dan 12 jaar na een goed overleg tussen de behandelaar en de patiënt.
Goede vraag over de spoedmedicatie op de huisartsenpost
Vraag van huisarts: Hydrocortison of dexamethason ampul in de spoedmedicatie op de huisartsenpost?, in de rubriek een Goede vraag.
De juiste kennis, de juiste zorg op de juiste plaats – Gerlof Valk
Gerlof Valk blogt over zijn inspanningen om kennis te delen voor goede zorg voor mensen met een bijnierziekte in Nederland en in Europa.
3/7 Training bijnierschorsinsufficiëntie voor verpleegkundigen (in company)
Voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten werkzaam in het AvL wordt een speciale training aangeboden over bijnierschorsinsufficiëntie. Mensen die immuuntherapie ondergaan lopen nogal eens schildklier- of bijnierproblemen op. BijnierNET biedt deze …
30/03 – AGS-dag voor kinderen en jongeren met AGS en hun ouders
SAVE THE DATE: Jaarlijkse AGS-dag op 30 maart 2019 in het Radboudumc - Amalia Kinderziekenhuis
Bijnieruitputting – een mythe
Systematische review van onderzoeksartikelen over bijnieruitputting. De conclusie is dat er geen bewijs is voor een medische diagnose bestaat die bijnieruitputting heet.
23/02 – Filmopnames voor ‘Goed helpen opgroeien’
Voor het project ‘Goed helpen opgroeien’ worden drie mini-docu’s gemaakt. Op 22 februari zullen we ouders van twee dochters in de basisschool-leeftijd interviewen. Aan de hand van een interviewprotocol vindt …
22/02 – Filmopnames voor ‘Goed helpen opgroeien’
Voor het project ‘Goed helpen opgroeien’ worden drie mini-docu’s gemaakt. Op 22 februari zullen we ouders van een 14 jarige scholier interviewen. Aan de hand van een interviewprotocol vindt het …
15/02 – Filmopnames voor Goed helpen opgroeien
Voor het project ‘Goed helpen opgroeien’ worden drie mini-docu’s gemaakt. Op 15 februari zullen we ouders van een 2 jarige peuter interviewen. Aan de hand van een interviewprotocol vindt het …
Leven met Addison (bijnierschorsinsufficiëntie)
Mirte en Johan vertellen over hun leven met bijnierschorsinsufficiëntie (NED). BijnierNET is Pfizer erkentelijk voor de ondertiteling van de filmpjes in 3 talen op http://adrenals.eu/mini-docu/ zodat BijnierNET ook andere landen kan …
De ziekte van Addison bij een pup – Hans Kooistra
Hans Kooistra, dierenarts (UMC Utrecht), blogt over Floris, een jonge retriever waarbij de ziekte van Addison wordt gediagnosticeerd. Wat een overeenkomsten tussen deze twee 'diersoorten'.
Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie
Cursusdag verpleegkundigen over bijnierschorsinsufficiëntie en stressinstructie Nijmegen – Wendy Metsaars Iedere dag is weer anders. Ik kijk graag naar wat er op mijn pad komt! Op naar een nieuwe uitdaging. …
Medicijnen en vakantiereizen – Cathelijne van de Sande
Cathelijne van de Sande, verpleegkundige van het Radboudumc, vertelt hoe je voor je bijnierinsufficiëntie je medicijn Florinef kan meenemen, bijvoorbeeld op vakantie.
Zwangerschap met een bijnierziekte – Nike Stikkelbroeck
Als je samen besluit dat je graag zwanger wilt worden, dan vertel je dat meestal niet meteen aan anderen. Word je behandeld voor een bijnierziekte, dan is het raadzaam om …
Wat is het Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier systeem?
Ingewikkelde naam he? Maar het is wel een heel belangrijk systeem dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat actief is. En als het niet goed werkt, krijg je …
Wel of geen extra (hydro)cortison bij het sporten? – Pierre Zelissen
Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie weten dat ze hun dosis (hydro)cortison (HC) moeten verhogen in bijzondere omstandigheden. In geval van ziekte, trauma, medische ingrepen of ernstige psychische stress bestaat hierover meestal geen …
Kleurtje
Bijnierpatiënten kunnen voor sommige artsen patiënten zijn die ze niet meer vergeten. Zo verging het kinderarts Georg Joosten ook nadat hij een gebruind meisje buiten bewustzijn op de IC-afdeling moest behandelen. …
Noodinjectie (algemeen)
Wat moet je doen als er een addisoncrisis dreigt. Hoe maak je een noodinjectie klaar en waar spuit je die in. De kans op een crisis is groot bij een …
Addison crisis 4+
Je bijnier is ziek daarvoor gebruik je pilletjes. Wat moet je nu doen als je ziek wordt, moet overgeven bijvoorbeeld. Dan ga je direct naar papa of mama of als …
Addisoncrisis (12+)
Uitleg over wat een addisoncrisis is en hoe die kan ontstaan. Bijvoorbeeld door koorts, overgeven, diarree of wanneer je moet worden geopereerd. Bij dit laatste moet je altijd met de …
Wat kun je doen als mantelzorger?
Wie kunnen mantelzorgers zijn voor een addisonpatiënt. Eigenlijk iedereen in de omgeving van een patiënt: de partner, kinderen, buren, vrienden, familie. Wat moet je weten over de addisoncrisis: je moet …