Achtergrond
In de voorbereidende gesprekken bij de oprichting van BijnierNET waren een aantal onderwerpen waaraan moest worden gewerkt meteen duidelijk.
Een daarvan was de ontwikkeling van instructieve teksten / beelden voor nieuwe patiënten, maar ook voor hen die al langer ziek waren.
Het was hetzelfde aandachtspunt dat ook de Bijniervereniging destijds NVACP in 1988.
De vraag was: Hoe helpen wij patiënten beter over hun bijnieraandoening te vertellen aan hun naasten?
In de 90-tiger jaren zijn wij begonnen met het maken van boeken, geïllustreerd met hier en daar een tekening. Later kwamen er meer illustraties bij en ook amusantere tekeningen om de zwaarte van het onderwerp te verlichten. Sinds de komst van de smartphone zoekt iedereen direct op dr. Google voor uitleg en mensen willen korte, flitsende informatie ook voorzien van geluid.
De Bijniervereniging NVACP heeft de boodschap begrepen en is in 2013 gestart met het maken van de eerste animaties met uitleg over AGS. Hierdoor konden kinderen hun aandoening uitleggen aan oma, maar ook op school. Het succes was groot. De kinderen waren enthousiast en de ouders ook. Echter, wat niemand zich op dat moment realiseerde was dat het in een behoefte voorzag van volwassen patiënten en zeker niet alleen de volwassen patiënten met AGS.
Fondsen
Na de eerste animaties is de Bijniervereniging NVACP en later BijnierNET, intensief op zoek gegaan naar fondsen om animaties te maken over alle facetten van de verschillende bijnieraandoeningen. Daarna kwam al snel de vraag om de films te vertalen en toegankelijk te maken voor patiënten die laaggeletterd zijn en de Nederlandse taal niet goed beheersen. In onderstaand schema is te zien welke animaties nu klaar zijn en welke ook vertaald zijn.
Feedback
Bij de presentatie van de nieuwste animatie over de ‘Hypofyse-Hypothalamus-Bijnier systeem’ ontvingen wij onderstaande feedback:
<<
“Ik laat altijd al het addisoncrisis filmpje zien met de instructie voor het klaarmaken en geven van de noodinjectie. Dit filmpje ‘Hypothalamus – hypofyse – bijnier as’ is een welkome aanvulling. Het legt goed uit hoe het systeem bij gezonde mensen werkt en waarom ik ’s morgens zonder medicijnen niet wakker en helder te krijgen ben.
>>
Dat is precies waarom wij, Bijniervereniging, Bijnierfonds en BijnierNET de animaties maken. Binnen 2 minuten uitleggen hoe die hormonale balans werkt en zodat het voor iedereen te begrijpen is.
3 maart 2016, Alida Noordzij